Κουζίνα
- Ράγες στον τοίχο: Τις συναντάμε όλο και πιο συχνά στις κουζίνες και αυτό μάλλον αποδεικνύει τη λειτουργικότητά τους. Οι μεταλλικές ράγες με κρεμαστράκια, όπου μπορείτε να κρεμάτε κουτάλες, σουρωτηράκια, σπάτουλες κι άλλα αντίστοιχα αξεσουάρ και εργαλεία κουζίνας, αποδεικνύονται σωτήριες. Σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε αντικείμενα με μικρό όγκο αλλά μεγάλο μήκος, που ίσως δυσκολεύετε να τακτοποιήσετε σε κάποιο συρτάρι, χωρίς να μπερδεύονται και κάνοντάς το πανεύκολο να τα βρείτε ανά πάσα στιγμή.
- Μονάδα ανακύκλωσης: Αξιοποιήστε παλιά τελάρα για να στήσετε μία πιο ελκυστική και πρακτική γωνιά και να κάνετε την ανακύκλωση παιχνιδάκι! Βρείτε 4 ξύλινα τελάρα του ίδιου μεγέθους. Σε όλα ή μόνο στα δύο από αυτά (σε περίπτωση που ο χώρος σας δεν επιτρέπει να τα απλώσετε), τοποθετήστε 4 ροδάκια (ένα σε κάθε γωνία), ώστε να μπορείτε να τα μετακινείτε ευκολότερα. Μπορείτε να βάψετε κάθε τελάρο με διαφορετικό χρώμα, ορίζοντας κάθε χρώμα για ένα διαφορετικό υλικό προς ανακύκλωση (π.χ. γαλάζιο για γυαλί, πράσινο για πλαστικό, λευκό για χαρτί και κίτρινο για μέταλλο). Αν χρειάζεται λόγω χώρου, βάλτε κάτω τα δύο τελάρα με τα ροδάκια και από πάνω τους τοποθετήστε από ένα τελάρο (όπως φαίνεται στην εικόνα).
- Τα συρτάρια των παιδιών: Αν στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά (προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού), θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο να ορίσετε 2 συρτάρια ή ντουλάπια στον χώρο της κουζίνας, σε χαμηλό ύψος, που θα είναι αφιερωμένα σε εκείνα. Στο ένα θα φυλάτε τα δικά τους πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα –έτσι θα μπορούν εύκολα κι από μικρή ηλικία να βοηθούν κατά το στρώσιμο του τραπεζιού ή κατά την τακτοποίηση των πλυμένων, ενώ θα επιλέγουν μόνα τους ποιο πιάτο ή ποτήρι θέλουν κάθε φορά (είναι κι αυτό ένα θέμα για τα παιδιά!). Στο δεύτερο συρτάρι θα μπορούν να φυλάνε κάποια δικά τους μικροαντικείμενα, όπως παιχνίδια, μολύβια ή βιβλία, κάνοντας έτσι πιο εύκολο να μένει ο χώρος της κουζίνας καθαρός από τέτοιου είδους πράγματα.
Ρούχα
- Ο καθένας με το χρώμα του: Μία μέθοδος που μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ζευγάρια ή οικογένειες είναι το σύστημα των χρωματιστών καλαθιών για το μάζεμα των ρούχων. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει μία λεκάνη/καλάθι με διαφορετικό χρώμα και σε αυτό μπαίνουν μόνο τα δικά του ρούχα όταν μαζεύονται από την απλώστρα ή κατά το σιδέρωμα. Έτσι τα ρούχα διαχωρίζονται αυτόματα, ώστε να μπουν κατευθείαν και γκρουπαρισμένα στην ντουλάπα ή το συρτάρι που πρέπει, ανάλογα με τον ιδιοκτήτη τους. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος που επιτρέπει στα παιδιά να βοηθούν περισσότερο στο νοικοκυριό.
- Φτιάξτε ρολά: Αν έχετε λίγο χώρο στην ντουλάπα σας, αλλά αρκετό σε κάποια συρταριέρα, μπορείτε να κάνετε το εξής με τις φούστες ή και τα παντελόνια σας: Διπλώστε όμορφα κάθε φούστα ή παντελόνι σε ρολό, τυλίξτε καθένα σε μία καθαρή πλαστική σακούλα και φυλάξτε τα το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα μεγάλο συρτάρι. Έτσι τα ρούχα δεν θα τσαλακωθούν και θα εξοικονομήσετε αρκετό χώρο στην ντουλάπα σας για πιο ογκώδη ρούχα ή κομμάτια που πρέπει οπωσδήποτε να είναι κρεμασμένα.
- Παπούτσια παντού: Αν δεν έχετε τον κατάλληλο χώρο στην ντουλάπα σας και μία ευρύχωρη έτοιμη παπουτσοθήκη αποτελεί για εσάς πολυτέλεια, τότε δοκιμάστε το εξής: Ενώστε με ταινίες Velcro μερικά κλασικά κουτιά με καπάκι, χάρτινα ή πλαστικά, και φυλάτε τα ζευγάρια σας εκεί –στο υπνοδωμάτιο, στο χολ ή στο μπαλκόνι σας. Με αυτόν τον τρόπο έχετε συνθέσει μία αυτοσχέδια παπουτσοθήκη!
- Χαμένες κάλτσες: Πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα νοικοκυριό (ιδίως όπου ζουν αρκετά μέλη) το οποίο δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της «μονής κάλτσας», δηλαδή μετά από κάθε πλύση να βρίσκεται τουλάχιστον μία κάλτσα χωρίς ταίρι! Ένα τρόπος για να λύσετε ή να μειώσετε το πρόβλημα είναι να κατασκευάσετε μία κρεμάστρα ειδικά για μονές κάλτσες. Θα χρειαστείτε ένα φαρδύ ξύλο πάνω στο οποίο θα κολλήσετε μία σειρά από 8-10 μεγάλα μανταλάκια και θα τοποθετήσετε την κρεμάστρα σε έναν τοίχο στο χολ, στο πλυσταριό ή όπου αλλού σας εξυπηρετεί. Εκεί θα πρέπει να κρεμάτε κάθε μονή κάλτσα, αμέσως μόλις την εντοπίσετε. Έτσι, σταδιακά η μία κάλτσα θα βρίσκει την άλλη και τα ζευγάρια θα… επανενώνονται. Εννοείται ότι μπορείτε να διακοσμήσετε την κρεμάστρα σας όπως θέλετε!
Καθιστικό
- Καλάθια με… ονοματεπώνυμο: Στον χώρο του καθιστικού, όπου συνήθως περνούν πολλές ώρες της μέρας όλα τα μέλη μίας οικογένειας, βρίσκονται σκορπισμένα ποικίλα αντικείμενα, από παιχνίδια και σχολικά είδη έως καλλυντικά, περιοδικά και φουλάρια. Για να γλιτώσετε από αυτό, εφοδιαστείτε με μεγάλα, όμορφα καλάθια (θα χρειαστείτε τόσα όσα και τα μέλη της οικογένειας) και βάλτε στο καθένα ένα ταμπελάκι με το όνομα ενός μέλους. Όλοι θα έχουν το καλάθι τους, το οποίο θα είναι τοποθετημένο σε κάποια γωνιά του καθιστικού, μόνο του ή μαζί με τα υπόλοιπα. Όταν ένα «σκόρπιο» αντικείμενο εντοπίζεται από οποιοδήποτε μέλος στο καθιστικό, θα πρέπει αμέσως να ρίχνεται στο καλάθι όπου ανήκει –σε αυτό του ιδιοκτήτη του- ώστε αργότερα να μπει και πάλι στη θέση του, π.χ. στο παιδικό δωμάτιο ή στο κομοδίνο της μαμάς.
- Τάξη στα καλώδια: Πολύ συχνά, στη γωνιά του υπολογιστή, της τηλεόρασης ή του ηχοσυστήματος που βρίσκεται σε ένα σαλόνι, συναντάμε την εικόνα των μπερδεμένων ηλεκτρικών καλωδίων. Ένας απλός τρόπος για να τακτοποιήσουμε το… χάος, αλλά και να το κρύψουμε, είναι να τοποθετήσουμε τα πολύπριζα σε μία μεσαία μεταλλική ζαρντινιέρα και έπειτα να κρεμάσουμε τη ζαρντινιέρα κάτω από το γραφείο μας ή το έπιπλο της τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας βιφωτούς γάντζους. Στην περίπτωση που θέλετε να τα βάλετε μέσα στο έπιπλο, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια τρύπα στο πίσω μέρος για να περάσουν τα καλώδια, αλλά μάλλον αξίζει τον κόπο…
- Κρεμάστρα από το τίποτα: Ιδίως αν ο χώρος σας είναι πολύ περιορισμένος, πρέπει να σκέφτεστε εναλλακτικά για να καλύπτετε τις ανάγκες αποθήκευσης. Έτσι, συγκεντρώστε παλιά πόμολα και ξύλινες μπομπίνες νημάτων, σε μεγάλο μέγεθος, και τοποθετήστε τα σε έναν άδειο τοίχο στην είσοδο ή στο χολ του σπιτιού, για να κρεμάτε πανωφόρια, τσάντες, καπέλα και ομπρέλες.