Κρέατα και πουλερικά
- Βασικό είναι να μην τα αποθηκεύετε στο ψυγείο αφήνοντάς τα στις συσκευασίες τους. Πρέπει να αφαιρείτε τη ζελατίνα με τα οποία είναι συνήθως τυλιγμένα και να τα τοποθετείτε σε ανοιχτό μπολ.
- Τα φρέσκα κρέατα μένουν στο ψυγείο το πολύ για 48 ώρες, ενώ τα πουλερικά έως και 3 μέρες, εκτός αν έχουν εντόσθια, οπότε πρέπει να μαγειρευτούν εντός 24 ωρών.
- Τα αλλαντικά πρέπει να καταναλώνονται το πολύ εντός 5 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας τους.
Ψάρια
- Τα φρέσκα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση το πολύ για 2 μέρες κι αφού έχουν αφαιρεθεί τα εντόσθιά τους. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία της συντήρησης στους 0°C.
- Αν έχετε ψάρια στην κατάψυξη, ποτέ μην τα ξεπαγώνετε απότομα –πρώτα πρέπει να τα βάζετε στη συντήρηση κι έπειτα να τα βγάζετε εκτός ψυγείου.
Φρούτα και λαχανικά
- Μην τα πλένετε ποτέ προτού τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο όταν είναι να τα καταναλώσετε.
- Τοποθετείτε τα στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου και, ιδανικά, σε ειδικά συρτάρια για τα φρούτα και λαχανικά, που τα βοηθούν να μένουν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.
- Μην τα στριμώχνετε υπερβολικά, διότι έτσι μαραίνονται γρηγορότερα.
Τυριά
- Μην αφαιρείτε το εξωτερικό περίβλημα που έχουν κάποια τυριά, παρά μόνο όταν είναι να τα καταναλώσετε.
- Μη βάζετε στο ίδιο δοχείο τυριά διαφορετικού είδους.
- Αποφύγετε να τρίβετε τα τυριά για να τα αποθηκεύσετε –είναι προτιμότερο να τα συντηρείτε σε κομμάτια και να τρίβετε όσο θέλετε κάθε φορά.
- Προτιμάτε τα ψηλότερα ράφια του ψυγείου.
Αβγά
- Τα αβγά χαλούν εκτός ψυγείου, για αυτό και πρέπει ιδανικά να αγοράζονται από το ψυγείο και να πηγαίνουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
- Καλό είναι να τα αφήνετε στη συσκευασία τους, εφόσον πρόκειται για τυποποιημένα ή να τα βάζετε σε αβγοθήκες (δηλαδή με τη μύτη προς τα κάτω), ώστε ο κρόκος να μένει στο κέντρο. Επίσης, καλό είναι να είναι μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, καθώς το πορώδες κέλυφός τους απορροφά τις οσμές.
- Οι κρόκοι διατηρούνται για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα στο ψυγείο, καλυμμένοι με ένα λεπτό φιλμ κρύου νερού και μεμβράνη, για να μην κάνουν πέτσα. Τα ασπράδια έως και 48 ώρες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
- Τα βρασμένα αβγά διατηρούνται στη συντήρηση για 2 ημέρες αν είναι καθαρισμένα ή 5-7 μέρες με το τσόφλι τους.
Ξηροί καρποί
Τον χειμώνα μπορείτε να τους φυλάτε εκτός ψυγείου, αλλά σε σημείο που είναι δροσερό και όχι εκτεθειμένους σε ανοιχτά μπολ. Το καλοκαίρι προτιμάτε να τους βάζετε στο ψυγείο, πάντα σε κλειστά δοχεία.
Tips on ice
- Κατάλληλες συσκευασίες και δοχεία για να καταψύχουμε τρόφιμα είναι όσα κλείνουν αεροστεγώς, διότι ο αέρας κάνει το φαγητό να χάνει τη γεύση και το χρώμα του.
- Σε γενικές γραμμές, αποθηκεύστε υγρά φαγητά σε γυάλινα βαζάκια και τάπερ (τα τετράγωνα ή ορθογώνια εξοικονομούν περισσότερο χώρο από τα στρογγυλά), φαγητά με μεγάλο όγκο σε καλά κλεισμένες πλαστικές σακούλες ή τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.
- Ιδίως αν διαθέτετε καταψύκτη, καλό είναι να καταψύχετε τα αγορασμένα τρόφιμα στις αρχικές τους συσκευασίες, οι οποίες συνήθως είναι αεροστεγείς.
- Στα υγρά ή πολύ μαλακά φαγητά αφήνετε πάντα λίγο χώρο ελεύθερο, διότι με την κατάψυξη διογκώνονται.
- Χωρίζετε τα τρόφιμα σε μερίδες, ώστε να αποψύχετε μόνο όσο χρειάζεστε κάθε φορά.
- Τοποθετήστε τα παλιότερα τρόφιμα μπροστά, ώστε να χρησιμοποιηθούν πρώτα, και ταξινομήστε παρόμοια τρόφιμα μαζί –θα σας βοηθήσει να τα βρίσκεστε ευκολότερα.
- Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του καταψύκτη, διότι όσο πιο κρύος είναι τόσο καλύτερη είναι η διατήρηση των τροφίμων.
- Η μπανάνα, οι φρέσκες ντομάτες, το μαρούλι, το σέλινο, η μαγιονέζα, οι ωμές πατάτες και όλα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν αυτά τα συστατικά δεν παγώνουν πολύ καλά και όταν καταψύχονται χάνουν σε ποιότητα, όχι όμως και σε ασφάλεια.
- Το γιαούρτι καταψύχεται, το φρέσκο γάλα και το κασέρι όχι. Το σπανάκι μπαίνει στην κατάψυξη, το μαρούλι όχι.
- Τα αβγά, φρέσκα ή βρασμένα, δεν καταψύχονται. Ωστόσο, αν σας περισσέψουν κρόκοι ή ασπράδια, μπορείτε να τα καταψύξετε, προσθέτοντας για κάθε 6 κρόκους 1 κουταλάκι αλάτι ή ζάχαρη και ανακατεύοντας ελαφρώς. Έτσι, θα τα διατηρήσετε για 3-4 μήνες και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, αν είναι γλυκό μείγμα, ή σε σάλτσες αν είναι αλμυρό.
- Η ημερομηνία λήξης του φρέσκου κρέατος εντός κατάψυξης εξαρτάται από το είδος του: έως 12 μήνες για το βοδινό, 6 μήνες για το μοσχαρίσιο, 4-6 μήνες για το χοιρινό και 3 μήνες για τα αιγοπρόβατα.
- Τα πουλερικά πρέπει να καταψύχονται αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει καλά.
- Τα κατεψυγμένα ψάρια αντέχουν σε μία καλή σπιτική κατάψυξη έως και 3 μήνες.