Σοκολάτα και καραμελωμένα καρύδια σε έναν συνδυασμό που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο!
Σας προτείνουμε μία συνταγή ιδανική για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, τα κρύα πρωινά ή απογεύματα, αλλά και για να κεράσετε έναν φίλο αυτές τις μέρες.
Υλικά (για 16 άτομα):
- 150 γρ. σιρόπι σφένδαμνου
- 200 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη
- 200 γρ. σοκολάτα υγείας (70% κακάο)
- 200 γρ. μαργαρίνη
- 250 γρ. σκούρα ζάχαρη
- 4 αβγά (μεσαίου μεγέθους)
- 200 γρ. μαντολάτο
- 200 γρ. αλεύρι
- 2 κοφτές κουταλιές κακάο
- Λίγο λάδι για επάλειψη
Πώς γίνεται
1 Στρώνετε βαθύ ταψί με λαδόκολλα. Χωρίζετε το ταψί στη μέση χρησιμοποιώντας μία σταθερή λωρίδα από διπλωμένο αλουμινόχαρτο έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μία επιφάνεια περίπου 30×40 εκ. Αλείφετε ελαφρώς με λάδι ένα μεγάλο πιάτο.
2 Σε τηγάνι ζεσταίνετε τα 100 γρ. από το σιρόπι σφένδαμνου. Προσθέτετε την καρυδόψιχα και την αφήνετε να καραμελώσει, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά περίπου, ώσπου να μη φαίνεται καθόλου υγρό σιρόπι. Απλώνετε τα καραμελωμένα καρύδια στο λαδωμένο πιάτο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
3 Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν-μαρί με τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας διαρκώς. Βάζετε το μείγμα σε μπολ και προσθέτετε με τη σειρά την σκούρα ζάχαρη, τα αβγά και το υπόλοιπο σιρόπι σφένδαμνου.
4 Προθερμαίνετε τον φούρνο. Κόβετε το μαντολάτο σε κύβους περίπου 1 εκ. και σε χοντρά κομμάτια το 1/3 της καραμελωμένης καρυδόψιχας. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το κακάο. Ρίχνετε στο μείγμα της σοκολάτας το μείγμα του αλευριού, τους κύβους μαντολάτου και την καρυδόψιχα (κρατάτε λίγη για το σερβίρισμα).
5 Απλώνετε το μείγμα στη χωρισμένη επιφάνεια του ταψιού και λειαίνετε την επιφάνεια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (με αέρα 160), στη δεύτερη θέση από κάτω, για 25-30 λεπτά. Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι τραγανή, ενώ το εσωτερικό σχετικά μαλακό και αφράτο. Αφήνετε το ταψί να κρυώσει τελείως. Κόβετε σε 16 τετράγωνα. Διακοσμείτε τα brownies με την καρυδόψιχα που κρατήσατε.