Πίτες με χοιρινό φιλέτο, γουακαμόλε και σαλάτα καλαμποκιού
Υλικά (για 4 τεμάχια):
1 χοιρινό φιλέτο (των 300 γρ., κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κουταλιά λάδι
Θαλασσινό αλάτι
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά σιρόπι σφένδαμου
1/2 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι βασιλικό (ή μέντα)
1 ώριμο αβοκάντο
200 γρ. αγγούρι για σαλάτα
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές καλαμπόκι (κονσέρβα)
4 μαλακές πίτες τορτίγιας (Ø 19 εκ.)
Πλένετε το χοιρινό φιλέτο, το στεγνώνετε και το ψήνετε σε τηγάνι, σε καυτό λάδι και μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Αλατίζετε το κρέας, το αλείφετε με τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα και το σιρόπι σφένδαμου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει, γυρίζοντάς το ανά διαστήματα μέσα στα υγρά του. Στύβετε το λεμόνι. Καθαρίζετε το σκόρδο, πλένετε τα φύλλα μέντας ή βασιλικού, τα τινάζετε καλά να στεγνώσουν και τα ψιλοκόβετε. Καθαρίζετε το αβοκάντο, αφαιρείτε το κουκούτσι και κόβετε τη σάρκα σε μικρά κομμάτια. Το πολτοποιείτε σε μπλέντερ μαζί με τη μέντα, τον χυμό λεμονιού και το σκόρδο. Καθαρίζετε το αγγούρι, το κόβετε στη μέση κατά μήκος, αφαιρείτε τα σπόρια με κουτάλι και κόβετε το αγγούρι σε κύβους. Πλένετε τον μαϊντανό, τον τινάζετε να στεγνώσει, τον ψιλοκόβετε και τον αναμειγνύετε με το αγγούρι και το καλαμπόκι. Αλατοπιπερώνετε. Κόβετε το κρέας σε οκτώ φέτες. Αλείφετε τις πίτες με το μείγμα αβοκάντο (γουακαμόλε). Απλώστε σε κάθε πίτα μίγμα καλαμποκιού και 2 φέτες κρέατος. Περιχύστε το κρέας με τα υπόλοιπα υγρά από το ψήσιμο. Διπλώστε το κάτω μέρος της πίτας και μετά τυλίξτε τις δύο πλευρές επάνω από τη γέμιση. Σταθεροποιήστε με ένα ξύλο για σουβλάκι. Για το σερβίρισμα τυλίξτε με χαρτοπετσέτα το κάτω μέρος.
Fitness wraps
Υλικά (για 4 άτομα):
1 κουταλιά λάδι
2 ματσάκια μικρά ραπανάκια
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι μουστάρδα (μέτρια)
3 κουταλιές λευκό ξύδι από κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ. τυρί cottage
1 κουταλιά χορσράντις
4 πίτες τορτίγιας ολικής άλεσης
4 φύλλα μαρουλιού
50 γρ. ψίχα φουντουκιού
1 ματσάκι κάρδαμο
Αλέθετε τα φουντούκια και τα καβουρδίζετε για λίγο σε ζεστό λάδι. Καθαρίζετε τα ραπανάκια, τα πλένετε και τα κόβετε στα τέσσερα. Ετοιμάζετε βινεγκρέτ, αναμειγνύοντας το μέλι με τη μουστάρδα, το ξύδι και το ελαιόλαδο, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αναμειγνύετε τα ραπανάκια με τη βινεγκρέτ. Αναμειγνύετε το τυρί cottage με τη χορσράντις και αλατοπιπερώνετε. Απλώνετε τα φύλλα μαρουλιού πάνω στις τορτίγιες και από πάνω μοιράζετε τη σαλάτα με τα ραπανάκια και το μείγμα με το τυρί cottage. Πασπαλίζετε με το κάρδαμο ψιλοκομμένο και τα φουντούκια. Ρολάρετε τις πίτες και τις τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη.
Plus wraps
Vegetarian: Ετοιμάζετε ένα μείγμα από τριμμένο καρότο, φέτες αβοκάντο, χυμό λεμονιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μουστάρδα (κατά προτίμηση πικάντικη), αρωματισμένο γιαούρτι (π.χ. με δυόσμο ή εστραγκόν) και, προαιρετικά, τριμμένο τυρί γκούντα ή άλλο κίτρινο μαλακό τυρί. Γεμίζετε με το μείγμα αραβικές πίτες, προσθέτετε φύλλα σαλάτας ή κάρδαμο και τυλίγετε.
Δροσερό: Καθαρίζετε (ή παίρνετε έτοιμες καθαρισμένες) μεσαίες γαρίδες και τις βράζετε για 4-5 λεπτά σε ζωμό λαχανικών, όπου έχετε προσθέσει λίγο ξύδι και αλάτι. Αρωματίζετε γιαούρτι στραγγιστό ή τυρί κρέμα με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο. Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτά μπαστουνάκια ένα αγγουράκι. Πλένετε καλά μερικά τρυφερά φύλλα μαρουλιού και απλώνετε λίγα σε μία αραβική πίτα. Βάζετε στο κέντρο 2 γαρίδες, ρίχνετε από πάνω μπαστουνάκια αγγουριού και 1 κουταλιά από το μείγμα γιαουρτιού ή τυριού και τυλίγετε.
Serving tip
Σερβίρετε τις πίτες τυλιγμένες με λωρίδες λαδόκολλας, που έχετε στερεώσει με πλατιά χρωματιστά λαστιχάκια!