- Όταν φτιάχνετε μαρμελάδα στο σπίτι, είναι σημαντικό να την ξαφρίζετε καλά κατά το βράσιμο.
- Λίγες σταγίνες λεμόνι βοηθά στο να μη ζαχαρώνει -το προσθέτετε στην κατσαρόλα λίγο προτού την αποσύρετε από τη φωτιά.
- Για να ελέγξετε αν η μαρμελάδα έχει δέσει, βάλτε ένα πιατάκι του καφέ στην κατάψυξη για μερικά λεπτά και έπειτα ρίξτε στο κέντρο του μια κουταλιά μαρμελάδα. Αν περνώντας το δάχτυλό σας σχηματίζονται πτυχές, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν έχετε θερμόμετρο, τότε ελέγχετε τους βαθμούς του μείγματος, που πρέπει να ξεπεράσουν τους 105οC.
- Για να μοιράσετε τη μαρμελάδα εύκολα και χωρίς να λερώσετε τα -πάντοτε αποστείρωμένα με βρασμό- βάζα ή τον πάγκο εργασίας, χρησιμοποιήστε ένα χωνί. Ρίχνετε σιγά-σιγά τη ζεστή μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας μία κουτάλα, ώσπου να γεμίσει εντελώς το βάζο. Τότε βγάλτε προσεκτικά το χωνί και συμπληρώστε λίγη ακόμα μαρμελάδα, ώστε να φτάσει ακριβώς στο χείλος τού βάζου.
- Για να αποστειρώνονται καλύτερα τα βαζάκια και άρα να διατηρείται για περισσότερο καιρό η μαρμελάδα σας, κόβετε μία λαδόκολλα στις διαστάσεις που έχει το καπάκι τού βάζου, τη ραντίζετε με λίγο δυνατό κονιάκ ή καθαρό οινόπνευμα και τη βάζετε ακριβώς στο άνοιγμα του βάζου προτού το κλείσετε.
- Αμέσως μόλις σφραγίσετε κάθε βάζο, το αναποδογυρίζετε και το αφήνετε έτσι ώσπου να κρυώσει εντελώς.