Κολύμπι και φαγητό
Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι. Βέβαια, η θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται μόνο κατά 1οC. Έτσι, λίγη ώρα μετά από ένα φυσιολογικό γεύμα μπορείτε να πλατσουρίσετε (όχι όμως και να πάτε στα βαθιά!). Αντιθέτως, αποφύγετε να μπαίνετε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, διότι η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να μπαίνετε στο νερό σταδιακά και αργά, βρέχοντας πρώτα τον λαιμό και τους ώμους, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Άμμος και λοιμώξεις
Υπάρχει άκρως διαδεδομένη η άποψη ότι, αν ξαπλώνουμε απευθείας στην άμμο, μπορεί να πάθουμε ουρολοίμωξη. Στην πραγματικότητα, η ουρολοίμωξη είναι λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που συνήθως οφείλεται σε βακτήρια. Κυρίως ενοχοποιείται το μικρόβιο E. Coli, το οποίο εντοπίζεται στο παχύ έντερο. Επομένως, δεν ευθύνεται η ίδια η άμμος. Ωστόσο, το υγρό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη και την εξάπλωση των μικροβίων. Συνεπώς, αν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, δεν χρειάζεται να φοβάστε την αμμουδιά, απλά να μην αφήνετε πάνω σας τα βρεγμένα μαγιό.
Αντηλιακό κάτω από την ομπρέλα
Πολλοί θεωρούν ότι, όσο κάθονται στη σκιά μιας ομπρέλας δεν χρειάζονται άλλη αντηλιακή προστασία. Κι όμως! Περίπου το 50% της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα διαχέεται από την ατμόσφαιρα, αφού η άμμος, το νερό και τα κτήρια την αντανακλούν. Επομένως, η χρήση αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και κάτω από την ομπρέλα (ελάχιστος δείκτης προστασίας 20). Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ομπρέλες το ίδιο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου, αυτές που έχουν συνθετικό ακρυλικό ύφασμα και όχι βαμβακερό φιλτράρουν καλύτερα τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ όσον αφορά στο χρώμα, το μπλε ή το μοβ χρώμα είναι προτιμότερο από τα ανοιχτά.
Τσίμπημα τσούχτρας
Υπάρχει ένα γιατροσόφι για την ανακούφιση από το τσίμπημα τσούχτρας που αναφέρει ότι πρέπει να ξεπλύνετε την πληγή με… ούρα. Αυτό είναι όντως αποτελεσματικό, αλλά όχι και η καλύτερη λύση. Η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι να αλείψετε την περιοχή με κορτιζονούχο αντισταμινική κρέμα. Ωστόσο, αν δεν είναι διαθέσιμη, κάντε το εξής: Πλύντε σχολαστικά την περιοχή για 30 λεπτά με άφθονο θαλασσινό νερό (όχι γλυκό, διότι ενεργοποιεί το δηλητήριο), ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα. Αν υπάρχουν πλοκάμια κολλημένα, τρίψτε ελαφρά με λίγη άμμο. Μην τα αφαιρέσετε, με γυμνά χέρια, αλλά αν είναι εφικτό, με ένα τσιμπιδάκι.
Σιτρονέλα και κουνούπια
Είναι αλήθεια ότι τα κουνούπια απεχθάνονται τη μυρωδιά της σιτρονέλας. Ωστόσο, η ακτίνα δράσης της σιτρονέλας είναι πολύ περιορισμένη και θα σας απαλλάξει από την παρέα τους μόνο για μία ώρα.