Βασικές συμβουλές
- SPF (Sun protection factor): Είναι ο δείκτης προστασίας έναντι στις UVB, δηλαδή την υπεριώδη ακτινοβολία που ευθύνεται για κάθε ηλιακό έγκαυμα. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο δείκτης SPF είναι 20, αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό επιτρέπει το 1/20 της ακτινοβολίας να περάσει -και όχι το πόσο περισσότερο προστατεύεται το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.
- SPF>50 δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία από τις UVB συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης SPF 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο (98%) έναντι του SPF30 (97%).
- Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε το γιατρός σας καθώς ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή τοπικά μπορεί να κάνουν φωτοευαισθησία προκαλώντας δερματίτιδα 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. «Επικίνδυνα» φάρμακα σε συνδυασμό με τον ήλιο είναι: τετρακυλίνες, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνο, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ηρεμιστικά, αγχολυτικά, διουρητικά. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα, βελτιώνονται με την επίδραση του ήλιου.
- Η σκιά προστατεύει από τις ακτίνες UV κατά 75%. Δεν τις εμποδίζει, αλλά τις διασκορπίζει στην ατμόσφαιρα και τις αντανακλά μέσα από τις επιφάνειες του νερού, της άμμου και του τσιμέντου.
- Μετά την ηλικία των 30, στη βασική στιβάδα του δέρματος μειώνεται ο αριθμός των μελανοκυττάρων, για αυτό μεγαλώνοντας μαυρίζουμε δυσκολότερα.
- Η επίδραση της UV έχει αθροιστικό αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό ποσοστό ακτινοβολίας που έχουμε δεχτεί στη ζωή μας και τα ηλιακά εγκαύματα που έχουμε πάθει είναι δυνατό να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου δέρματος.
- Μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται η επάλειψη με το αντηλιακό. Ικανοποιητική ποσότητα θεωρείται περίπου 3 κουταλιές της σούπας σε όλο το σώμα. Η ανανέωσή του πρέπει να γίνεται μετά από κάθε βουτιά ή κάθε δύο ώρες αν δεν έχετε μπει στο νερό.
- Η βρεγμένη επιδερμίδα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία, για αυτό, μετά από κάθε βουτιά, πρέπει να σκουπίζεστε καλά.
- Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, διότι έχουν λιγότερη μελανίνη και πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενήλικες. Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των 6 ετών είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτή ενός ενήλικα!
- Τα προϊόντα after sun αποτελούν αντίδοτο στους ερεθισμούς και σύμμαχο στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, ώστε να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα το μαύρισμα. Προτιμήστε αυτά με αλόη και πρόπολη.
Φωτότυποι
- Αλβίνοι: άτομα με ολική απουσία μελανίνης πρέπει να αποφεύγουν την παραμικρή έκθεση στον ήλιο.
- Κόκκινα μαλλιά – λευκό δέρμα: καίγονται χωρίς να μαυρίζουν γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν αρχικά δείκτη SPF 50 και μετά 30.
- Ξανθά μαλλιά – ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια: καίγονται και κατόπιν μαυρίζουν ελάχιστα. Πρέπει να χρησιμοποιούν δείκτη αρχικά SPF 50 και μετά 30.
- Καστανά μαλλιά – ανοιχτόχρωμο δέρμα: καίγονται αρχικά και μετά μαυρίζουν. Πρέπει να χρησιμοποιούν αρχικά SPF 30 και αργότερα 20.
- Σκούρα καστανά μαλλιά – σταρένια επιδερμίδα: μαυρίζουν χωρίς να καίγονται. Πρέπει να χρησιμοποιούν SPF 20-15.
Αντιμετωπίστε τα εγκαύματα
- Αφήστε τις φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί από το έγκαυμα να σπάσουν από μόνες τους. Έτσι επιτυγχάνεται η επούλωση και αποφεύγεται η μόλυνση. Ωστόσο, αν σπάσουν, χρησιμοποιήστε τοπικά αντιβιοτική κρέμα.
- Πάρτε κάποιο παυσίπονο με αντιφλεγμονώδη δράση. Τα σκευάσματα αυτά δρουν κατά των προσταγλανδινών και ανακουφίζουν από τον πόνο, ειδικά όταν λαμβάνονται εγκαίρως.
- Αποφύγετε κρέμες με βενζοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό), διότι μπορεί να προκαλέσουν τοπική αντίδραση.
- Πίνετε αρκετά υγρά και κάνετε δροσερά ντους.
- Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο και νοιώθετε αδυναμία ή τάση για εμετό, συμβουλευτείτε γιατρό.
* Το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία της αισθητικού Θεοδώρας Ψυλομέση