Λαχταριστά, εύγεστα, αγαπημένα για μικρούς και μεγάλους… Φτιάξτε στο σπίτι τα δικά σας κρουασάν και απολαύστε τα κάθε στιγμή!
(Συνταγή: Χριστίνα Ελευθερίου)
Υλικά (για 12 κρουασάν)
- 15 γρ. μαγιά φούρνου
- 300 ml γάλα χλιαρό
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 1 αβγό
Προετοιμασία ζύμης
Αναμειγνύετε τη μαγιά με το γάλα. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μπολ, ρίχνετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε με τα δάχτυλά σας και μεταφέρετε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε ώσπου να έχετε μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνετε δυνατά και τη σκεπάζετε με μεμβράνη. Βάζετε τη μαργαρίνη σε διάφανη σακούλα και την πιέζετε με τον πλάστη σε τετράγωνο 10 εκ. Βάζετε τη ζύμη και τη μαργαρίνη να μείνουν όλη νύχτα στο ψυγείο. Τις βγάζετε από το ψυγείο και ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε σχήμα σταυρού σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το κέντρο του σταυρού πρέπει να είναι 12 εκ. και οι άκρες του τετράγωνες. Βάζετε τη μαργαρίνη (μαλακή, αλλά κρύα) στο κέντρο του σταυρού, ανασηκώνετε τις 4 άκρες και τυλίγετε τη μαργαρίνη. Ανοίγετε με τον πλάστη απαλά τη ζύμη σε σχήμα παραλληλόγραμμου περίπου 50×25 εκ. και πάχους 5 χλστ.
- Ανασηκώνετε το ένα άκρο της ζύμης από τη μία πλευρά και τα φέρνετε στη μέση περίπου του παραλληλογράμμου, ανασηκώνετε κατόπιν το άλλο άκρο από την άλλη πλευρά και σκεπάζετε το πρώτο κομμάτι, όπως θα κλείνατε ένα γράμμα. Τυλίγετε τη ζύμη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Γυρίζετε τη ζύμη προς τα δεξιά σας και επαναλαμβάνετε το άνοιγμα και το δίπλωμα του φύλλου. Δουλεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να μη λιώσει η μαργαρίνη. Τυλίγετε και βάζετε ξανά στο ψυγείο, για να κρυώσει η μαργαρίνη, παραμένοντας όμως μαλακή. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα. Ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
- Βγάζετε από το ψυγείο και ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο 45×35 εκ. Ισιώνετε τις άκρες και κόβετε το παραλληλόγραμμο στη μέση, κατά μήκος. Το χωρίζετε σε 12 ορθογώνια τρίγωνα.
- Τυλίγετε κάθε τρίγωνο, ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά του. Βάζετε σε ταψί τα κρουασάν με την ένωση προς τα κάτω. Τα λυγίζετε στις άκρες, έτσι ώστε να γίνουν μισοφέγγαρα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε 1-1,5 ώρα, ώσπου να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C, αλείφετε τα κρουασάν με αβγό και τα ψήνετε για 10’ στην αρχή, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνετε για 15’ ακόμα, ώσπου να χρυσίσουν. Τα σερβίρετε χλιαρά με μαρμελάδα της επιλογής σας, λιωμένη σοκολάτα ή ό,τι άλλο θέλετε.
Tip
Η μαργαρίνη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά ακόμα κρύα όταν τη βάλετε στη ζύμη. Αν είναι σκληρή θα σπάσει τη ζύμη, αλλά κι αν είναι πολύ μαλακή θα ξεχειλίσει έξω από αυτήν.