Κουλούρια*
Υλικά:
4 αβγά
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
230 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουταλάκι αμμωνία
1 & 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
620 γρ. αλεύρι
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν μαρέγκα, ρίχνετε τους κρόκους και στη συνέχεια τη ζάχαρη σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύετε την αμμωνία στον χυμό πορτοκάλι και τον ρίχνετε στο μείγμα. Προσθέτετε και τη βανίλια. Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Μόλις ρίξετε το μισό αλεύρι, ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, και μετά προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να προκύψει ζύμη -σε αυτό το στάδιο καλό είναι να αλλάξετε εργαλείο (χτυπητήρια) στο μίξερ και να χρησιμοποιήσετε τους γάντζους. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’. Στη συνέχεια, στρώνετε λαδόκολλα σε ταψί, παίρνετε μια κουταλιά ζύμη και πλάθετε τα κουλούρια σε σχήματα της επιλογής σας. Τοποθετείτε τα κουλούρια στο ταψί, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180⁰C αέρα για 13-15’ (ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες).
Tip: Προτού τα ψήσετε, μπορείτε να αλείψετε τα κουλούρια με λίγο αβγό χτυπημένο, για να πάρουν ρόδινο χρώμα.
ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ EXTRA ΕΝΘΕΤΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ.
* Συνταγή & φωτογραφία: Αθηνά Πάνου για το “έτσι απλά”