Basic tip
Ένας βασικός και γενικός κανόνας είναι ότι, αν θέλετε το παιδί σας να εξοικειωθεί σε μια ποικιλία γεύσεων πέρα από τις πολύ συνηθισμένες, θα πρέπει να του ζητάτε να δοκιμάσει «τουλάχιστον 2 μπουκιές».
1 Δεν εγκαταλείπω τις προσπάθειες!
Όταν το παιδί αρνείται ένα φαγητό ή τρόφιμο, δοκιμάστε να του το σερβίρετε με ελκυστικό τρόπο ή μαγειρέψτε το διαφορετικά. Τα «άνοστα» κολοκυθάκια μπορούν να γίνουν σουφλέ, τάρτα, κολοκυθοκεφτέδες ή να είναι αλεσμένα σε σούπα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπομονή και οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες. Χρειάζονται 2-3 εβδομάδες και ως 10 δοκιμές. Επιπλέον, αν σήμερα δεν του αρέσει κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του αρέσει σε έναν μήνα ή έναν χρόνο. Οι γεύσεις των παιδιών διαμορφώνονται και εξελίσσονται μαζί τους.
2 Επιστρατεύω τη φαντασία μου!
Στις φακές που θα σερβίρετε δώστε το όνομα «ο θησαυρός των πειρατών», πλάθοντας συγχρόνως μια ιστορία ότι «φακές έφαγε κι ο τρομερός Μαύρος Πειρατής και έγινε τρανός με τα κατορθώματά του…». Πιθανότατα θα τις δοκιμάσει διότι η ιστορία θα του έχει αποσπάσει την προσοχή από αυτό που τρώει. Άλλο παράδειγμα: Με τα μάτια κλειστά, πρέπει να μαντέψει «τι υπάρχει μέσα στη σαλάτα;». Άλλο παιχνίδι είναι να ψάχνει τον κρυμμένο θησαυρό, π.χ. μέσα σε μια γεμιστή ντομάτα (όπου θησαυρός είναι κάτι που του αρέσει πολύ, όπως μια φέτα ζαμπόν, μια ροδέλα λουκάνικο κ.λπ.). Τέλος, κάθε φορά που σερβίρετε το ίδιο φαγητό, προτείνετε στο παιδί να το βαθμολογεί από το 1 έως το 5.
3 Επιχείρηση «μεταμφίεση»
Στον πουρέ πατάτας προσθέστε μια μικρή δόση πουρέ σελινόριζας σε αναλογία: 1/3 σελινόριζα και 2/3 πατάτα. Επίσης, μεταμορφώστε τα λαχανικά που απεχθάνεται: π.χ. αν του αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, τηγανίστε τσιπς από παντζάρια. Αντίστοιχα, παρουσιάστε τη σούπα λαχανικών σε smoothie από φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλι, καρότο, κολοκύθα)!
4 Κρυμμένες γεύσεις
Τα παιδιά έχουν μια φυσική προτίμηση στη γλυκιά γεύση και, αν τα ακούγαμε, θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε όλα τα γεύματα με γλυκά. Θα πρέπει να τους μάθετε νέες κατευθύνσεις στη γεύση τους, για να εκτιμήσουν το αλμυρό (με τυρόπιτες), το ξινό (με λεμονόπιτα), το πικρό (με κακάο πασπαλισμένο πάνω στο τιραμισού)… Μπορείτε επίσης να αναμείξετε διαφορετικές γεύσεις «κρυμμένες» σε κέικ, όπως κεκάκια με τυρί και κολοκυθάκια, μάφιν με καρότα, κανέλα και σταφίδες. Τέλος, για να διεγείρετε τη γεύση τους, προτείνετε πιάτα τα οποία συνδυάζουν το γλυκό από δαμάσκηνα και αμύγδαλα, το πικρό της ελιάς, το καυτερό της πιπεριάς, το αλμυρό μιας σάλτσας…
5 Ξεγελώ με τεχνάσματα
Για να μετριάσετε τη δυνατή γεύση κάποιων φαγητών, καλύψτε τα με σάλτσα! Δηλαδή έχετε μπακαλιάρο, κουνουπίδι, αντίδι ή μπρόκολο; Καλύψτε την πικράδα των λαχανικών με μία απαλή σάλτσα μπεσαμέλ ή βουτύρου σε αρκετή ποσότητα. Επιπλέον, προσφέρετε ξεροψημένα φαγητά, διότι αυτό βελτιώνει τη γεύση, ενώ συνήθως τα παιδιά λατρεύουν οτιδήποτε τραγανιστό.
6 Ένας μικρός σεφ
Συμμετέχοντας τα παιδιά στην προετοιμασία του γεύματος -και όχι μόνο των γλυκών- είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε τι δεν τους αρέσει, αλλά και να εκτιμήσουν ή να δουν «αλλιώς» κάποια φαγητά. Βάλτε το παιδί να ξεφλουδίσει τα βραστά αβγά, να ψιλοκόψει τον μαϊντανό (χρησιμοποιώντας ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες), να ανακατέψει, να ζυμώσει, να πασπαλίσει. Για να ρίξετε την αντίσταση απέναντι σε τρόφιμα με κακή φήμη, όπως τα παντζάρια, ετοιμάστε μαζί του μια σούπα από παντζάρια και κρεμμύδια. Το αποτέλεσμα θα είναι όμορφο και αστείο: μια γλυκιά σούπα με έντονο ροζ χρώμα. Το φρέσκο σπανάκι; Αν σας βοηθήσει να το σοτάρετε, ίσως διασκεδάσει παρακολουθώντας τον μεγάλο, καταπράσινο όγκο να μειώνεται!
7 Δημιουργώ γευστικούς συνδυασμούς
Αν έχετε μόνο ένα φαγητό στο πιάτο, σίγουρα θα εστιάζεται σε αυτό. Επομένως παίζει ρόλο η έξυπνη διαφοροποίηση της ανάμειξης ενός τροφίμου που του αρέσει και ενός που μισεί -χωρίς αυτή τη φορά να κρύψετε κάποιο. Προτιμά τις ουδέτερες γεύσεις, απαλή, λεία, ήπια, λευκή, ζυμαρικά, αμυλούχα; Συνδυάστε τις με οποιοδήποτε λαχανικό (π.χ. λεπτές λωρίδες λαχανικών με ταλιατέλες ή μπριάμ με ρύζι). Σε πρώτη φάση, θα τρώει τα αμυλούχα και ελάχιστα λαχανικά, αλλά σιγά-σιγά μπορεί να αλλάξει τις συνήθειές του.
8 Κάνω το φαγητό πιο ελκυστικό
Φτιάξτε διασκεδαστικά σχέδια, όπως μια πίτα σε σχήμα καρδιάς, ένα πιάτο ουράνιο τόξο (από πουρέ καρότου, μπιζέλια και πατάτες). Παρουσιάστε ένα πιάτο με χιονάνθρωπο, όπου τα μαλλιά είναι από πράσινα φασολάκια, τα φρύδια από λωρίδες σολομού, τα μάτια από φέτες αγγούρι, η μύτη από ντοματίνι, τα αφτιά από μανιτάρια… Προσθέστε στη σούπα ένα «πρόσωπο» από μπέικον και κρουτόν ή ένα παγόβουνο από μαλακό λευκό τυρί που επιπλέει.
9 Μετατρέπω το γεύμα σε γιορτή
Η εορταστική ατμόσφαιρα μερικές φορές ανοίγει την όρεξη και σπρώχνει τα παιδιά να ανακαλύψουν καινούργιες γεύσεις. Μια μέρα αφήστε να φάει με τα χέρια, τσιμπολογώντας λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια και βουτηγμένα σε διαφορετικές σάλτσες, κομματάκια από κίτρινο τυρί, ζαμπόν, κομματάκια κοτόπουλου, φρούτα καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα… Αφήστε το να κάνει τη δική του συνταγή, ακόμη και αν οι επιλογές του είναι αταίριαστες (όπως μπανάνα με κέτσαπ)! Μπορείτε να καθιερώσετε ένα τέτοιο brunch ή μικρό μπουφέ μία φορά την εβδομάδα, με μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί, επιλέγοντας ελεύθερα αλλαντικά, τυριά και λαχανικά σε πουρέ ή μπαστουνάκια…
10 Junk food: γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο!
Αντί να «δαιμονοποιείτε» τα αγαπημένα του burgers, τις πίτσες και τα χοτ ντογκς, ισορροπήστε το γρήγορο φαγητό με πιο υγιεινές σπιτικές παραλλαγές. Φτιάξτε χάμπουργκερ, αντικαθιστώντας το στρογγυλό ψωμάκι με ολικής αλέσεως ή με σουσαμένιο, επιλέξτε άλλο τυρί εκτός τσένταρ, προσθέστε πάνω στις φέτες ντομάτας εστραγκόν ή ρόκα… Θα έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του αγαπημένου του junk food, αλλά και άλλα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την πίτσα: ανάλογα με το τι προσθέτετε, μπορεί να δοκιμάσει και άλλες γεύσεις από την κλασική με ζαμπόν ή μπέικον, όπως με θαλασσινά ή λαχανικά με άφθονο τυρί. Φτιάξτε ένα χοτ-ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο χωρίς λίπος, πολτό μελιτζάνας και ωμά λαχανικά με μπόλικο λεμόνι και τρίψτε το ψωμί με λίγο σκόρδο.