Ένα γλυκό για όσους αγαπούν τους ξηρούς καρπούς και τις κρέμες τυριού στη ζαχαροπλαστική. (επιμέλεια συνταγής: Χριστίνα Ελευθερίου)
Υλικά (για 12 μερίδες):
- 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 245 γρ. ζάχαρη
- 225 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένους (π.χ. καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης)
- 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 270 γρ. τυρί κρέμα
- 1 αβγό (μέγεθος M)
- 1 φακελάκι βανίλια σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 6 κουταλιές ηλιέλαιο
- 2 φύλλα ζελατίνη
- 1 φακελάκι κρέμα αραβοσίτου με άρωμα βανίλια
- 300 mlγάλα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το βούτυρο, 100 γρ. από τη ζάχαρη και 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα. Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τα αμύγδαλα, αφήνετε το μείγμα να πάρει μία βράση και κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (με αέρα στους 160). Αναμειγνύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε 170 γρ. από το τυρί κρέμα, το αβγό, 75 γρ. ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα κι έπειτα την απλώνετε σε μακρόστενη φόρμα 28 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα. Πιέζετε ελαφρά τη ζύμη έτσι, ώστε να καλυφθούν και οι γωνίες της φόρμας. Απλώνετε από πάνω το μείγμα των ξηρών καρπών. Ψήνετε το κέικ στην κάτω θέση της σχάρας για 60 λεπτά περίπου. Μετά από 35 λεπτά σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει καλά.
Μαλακώνετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Αναμειγνύετε τη σκόνη για την κρέμα αραβοσίτου με 6 κουταλιές από το γάλα. Βράζετε το υπόλοιπο γάλα μαζί με 70 γρ. ζάχαρη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα αραβοσίτου ανακατεύοντας. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση για άλλα 30 δευτερόλεπτα, κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τη ζελατίνη καλά στυμμένη, ανακατεύετε και αδειάζετε σε ένα μπολ το μείγμα. Σκεπάζετε την επιφάνεια της κρέμας με ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να κρυώσει καλά. Κατόπιν προσθέτετε το υπόλοιπο τυρί κρέμα στο μείγμα και χτυπάτε με μίξερ χειρός. Σε άλλο μπολ χτυπάτε 125 γρ. κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί και την προσθέτετε στο μείγμα. Ανακατεύετε. Κόβετε το κέικ οριζόντια σε δύο κομμάτια. Απλώνετε την κρέμα βανίλιας στο κάτω μέρος και αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά περίπου. Τοποθετείτε το πάνω κομμάτι του κέικ και βάζετε το γλυκό να κρυώσει για άλλες δύο ώρες στο ψυγείο. Το βγάζετε και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
Συμβουλή
Για να κόψετε το γλυκό σε φέτες πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλά ακονισμένο οδοντωτό μαχαίρι, ώστε οι φέτες να κόβονται ωραία και να μη χύνεται προς τα έξω η γέμιση.