Κλασική και υπέροχη, αυτή η κρέπα, η λεγόμενη «Crepe Suzette», μπορεί να συντροφεύσει γλυκά πολλές στιγμές σας.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 80 γρ. αλεύρι
- 200 ml γάλα
- 70 γρ. ζάχαρη
- αλάτι
- 1 αβγό + 1 κρόκο
- 80 γρ. βούτυρο
- 4 πορτοκάλια βιολογικής καλλιέργειας
- 1 μπαστουνάκι βανίλιας
- 4 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε το αλεύρι με το γάλα ώσπου το μείγμα να αποκτήσει λεία υφή. Προσθέτετε 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, το αβγό και τον κρόκο και 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά, ώσπου να γίνει λείος χυλός, και αφήνετε για 1 ώρα σε δροσερό μέρος. Αλείφετε ένα τηγάνι με 30 γρ. βούτυρο και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε μία κουτάλα από τον χυλό στο τηγάνι και γυρίζετε το τηγάνι, ώστε να απλωθεί παντού ο χυλός. Ψήνετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να πάρει χρώμα. Με τον ίδιο τρόπο, ετοιμάζετε άλλες 7 κρέπες και τις αφήνετε κατά μέρος.
Πλένετε τα πορτοκάλια με ζεστό νερό. Αφαιρείτε τη φλούδα δύο πορτοκαλιών και την κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Αφαιρείτε όλο το λευκό περίβλημα και καθαρίζετε τη σάρκα, αφαιρώντας τη μεμβράνη που περιβάλλει τις φέτες. Στύβετε τα άλλα δύο πορτοκάλια.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι. Προσθέτετε 65 γρ. ζάχαρη και αφήνετε σε μέτρια φωτιά, να καραμελώσει. Κόβετε κατά μήκος το μπαστουνάκι βανίλιας, ξύνετε και βγάζετε την ψίχα και την προσθέτετε στην καραμέλα μαζί με το μπαστουνάκι, τον χυμό, το λικέρ και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνετε στη φωτιά για 3 λεπτά περίπου. Διπλώνετε τις κρέπες στα 4 και τις βάζετε μαζί με τις φέτες πορτοκαλιού μέσα στην καραμέλα για 2 λεπτά, να απορροφήσουν τη σάλτσα. Αφαιρείτε το μπαστουνάκι βανίλιας. Σερβίρετε τις κρέπες περιχυμένες με τη σάλτσα και τις φέτες πορτοκαλιού.