- Σαλάτα ζυμαρικών: Κόβετε 4 καθαρισμένα πασχαλιάτικα αβγά. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 250 γρ. κοντό βρασμένο ζυμαρικό (κρατάτε το νερό), 2 κουταλιές κάππαρη, 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα. Ζεσταίνετε 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, προσθέτετε 3-4 φιλέτα αντσούγιας, 1 κουταλάκι μπούκοβο και ανακατεύετε να λιώσουν οι αντσούγιες. Ρίχνετε 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τόσο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών, ώστε να γίνει αρκετό ντρέσσινγκ για να αναμειχθούν όλα τα υλικά της σαλάτας, Σερβίρεται ζεστή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κρύα.
- Μπρουσκέτες με αβγά: Χτυπάτε μαζί 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 πρέζα σουμάκ, 1 κουταλάκι τριμμένη ρίγανη, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού. Αναμειγνύετε με 4 ψιλοκομμένα πασχαλιάτικα αβγά, 1/2 φλιτζάνι κομμένες πράσινες ελιές, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 κουταλιές κομμένο κρεμμύδι και 1 & 1/2 κουταλιές καβουρδισμένο κουκουνάρι. Αλατοπιπερώνετε και γαρνίρετε με το μείγμα των αβγών μερικές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
- Γεμιστά αβγά: Ξεφλουδίζετε τα αβγά, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τους κρόκους και τους λιώνετε μαζί με μουστάρδα πικάντικη, λίγη σκόνη κάρυ, ξύδι από λευκό κρασί, αλάτι, μαγιονέζα, χονδροκοπανισμένο και μαύρο πιπέρι. Γεμίζετε με το μείγμα τα αδειασμένα ασπράδια. Γαρνίρετε με καπνιστή πάπρικα σε σκόνη και καβουρδισμένους σπόρους κύμινο.